23.03.2008 Pavel Sklenář

Pražští radní pověřili náměstkyni primátora Markétu Reedovou, aby jednala s poslanci a senátory o bezplatném cestování v MHD.

Reedová nedávno navrhla zrušení bezplatné jízdy politiků. Měla zjistit předem jasnou věc, zda-li existuje vůle (nebo spíše nechuť) změnit zákon, podle kterého mohou jezdit zákonodárci bezplatně. Radní se neopovážili nekompromisně něco měnit, měli strach, že dárci zákonů by mohli na oplátku odmítnout všechny legislativní návrhy předložené hlavním městem. A jejich obavy byly víc než oprávněné.

Reedová tvrdila, že s jejím návrhem dříve všichni radní souhlasili, teď zůstala sama. I Pavel Bém v Impulsu prohlásil, že „je skutečně obtížně obhajitelné před milionem ostatních Pražanů, aby tady byla skupinka privilegovaných, kteří neplatí.“ Mezi zástupci lidu návrh vzbudil emoce, u některých až silnou předrážděnost: „Nenaštvěte si nás!“ Poslankyně Páralová pro LN: “Nejsem si jistá, zda jsou silná slova náměstkyně Reedové taktická. Budeme schvalovat dotaci na rozvoj metra a nálada ve Sněmovně jí po takovém agresivním postoji nepomůže.” Poslanec Miloslav Kala řekl podle iDNES v České televizi: “Krok Prahy vnímá řada mých kolegů jako nepřátelský a jsem přesvědčen o tom, že odvede VIP osobnosti z městské hromadné dopravy zpět do aut, a to je špatně.” Langmajer: “Nebudu podporovat, aby magistrát vychovával poslance,” Michal Hašek: “Nelíbí se mi, když poslance poučuje někdo, kdo sám jezdí služebním vozem s řidičem.“

Je mi úplně jedno, jestli si o sobě nějaký poslanec myslí, že je skutečně výjimečná osobnost a je lhostejné jezdí-li poslanci v MHD zadarmo a jak velké příplatky pobírají.

Ani příplatky, ani imunitu si VIP dobrovolně nezruší, spíše naopak. K takovým zástupným populistickým tématům poslanci rádi utíkají, snaží se odvést pozornost od hlavního úkolu parlamentu. Posláním sněmovny je tvořit právní normy a se zpupností a vlastním přeceňováním se kvalitní právní systém nevyprodukuje. Arogantní blbec do sněmovny nepatří. Proč zástupci lidu i prostřednictvím médií více nekomunikují na téma zdravotnictví, důchody, soudy, policie, školství … To je moc složité, jednodušší je polemizovat o jízdence v tramvaji.

Radní Reedová se také lépe zviditelní s jízdným poslanců, než s jejím hlavním úkolem – s bojem proti korupci. Pozorovatelné výsledky v protikorupční očistě neexistují, tak zkusíme změnit téma. A co kdyby volení zástupci lidu měli všechno zadarmo? Bylo by Česko korupce prosto?