11.10.2007 admin

Umístění nové budovy Národní knihovny podle návrhu Kaplického na Letné je nešťastné.

Diskuse o Národní knihovně podle návrhu architekta Jana Kaplického již před několika měsíci rozdělila národ na příznivce a odpůrce projektu. Vypadalo to, že i přes protesty bude podle vítězného návrhu budova na Letné postavena. Dnes se v tisku i televizních zprávách hovoří o tom, jak se proti stavbě postavili pražští zastupitelé za ODS. Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Žďárský dokonce tvrdí, že udělá vše pro to, aby stavba na Letné nestála. Ani Bémovi se Kaplického ementál moc nelíbí: „Umístění nové budovy Národní knihovny podle návrhu Kaplického na Letné je nešťastné.“

Zajímavá budova by se určitě objevila mezi 30 nejzajímavějšími stavbami evropské moderní architektury a zastínila by asi v cizině dobře známý Tančící dům. Zpestřila by Letenskou pláň a zaplnila by turistické průvodce. Historické centrum Prahy je na seznamu UNESCO teprve od roku 1992 a výbor světového dědictví již vyjádřil vážné znepokojení nad projekty výškových staveb v Praze na Pankráci. Kaplického knihovna vyvolává obdobné emoce jako mrakodrapy. A hodí se taková stavba na takovém místě? Kdyby alespoň měla jinou barvu! Kdyby nezasahovala do panorama Hradčan!

Prezident Klaus novou Národní knihovnu na Letné nechce a dokonce by její stavbě bránil vlastním tělem jako ekologičtí extrémisté u Temelína. Česká komora architektů konstatovala, že Kaplického návrh prokazatelně porušil závazné podmínky architektonické soutěže a dnešní rozhodnutí Mezinárodní unie architektů její stanovisko potvrdil. Historik architektury Švácha řekl, že má pochybnosti o vztahu té padesátimetrové žabičky ke Svatovítské katedrále. Milan Knížák považuje vstup takové stavby na Letenskou pláň a do blízkosti historického panoramatu města za nešťastný.

Proti stavbě knihovny svědčí také dnešní rozhodnutí Mezinárodní unie architektů (UIA), podle něhož byla porušena některá závazná ustanovení soutěžních podmínek. Hodnocení návrhů podle ní proběhlo v rozporu s platným právem, verdikt UIA tak potvrdil předchozí stanovisko.

Také souhlasím s pražskými zastupiteli a vítám jejich snahu o přesun knihovny na jiné místo a snad i úpravu projektu. Zásadně nesouhlasím s panem Kaplickým, který současnou situaci komentoval slovy: „Z kultury se stala politika. Je to velký smutek.“ Měl by pravdu, pokud by si stavěl budovu na vlastním pozemku a za vlastní peníze. Stavba za dvě miliardy v centru Prahy je vždy politika.