30.09.2007 Pavel Sklenář

Google desktop je doplněk k počítači primárně určený pro vyhledávání na vlastním počítači, má obdobné funkce jako vyhledávač na internetu.

Mám rád Google Desktop. Asi před dvěma lety jsem s ním nebyl kamarád a po vyzkoušení jsem Google Desktop odinstaloval. Nedávno jsem se k aplikaci vrátil a byl jsem překvapen, jak vyspěla. Čím víc ji používám, tím víc ji mám v oblibě. Ve vyhledávačích v Česku kraluje Seznam.cz, ale obliba Google stále roste. Google Desktop je jedním z mnoha produktů Google.

Googlův desktop je doplněk k počítači primárně určený pro vyhledávání na vlastním komplu, které je rodným bratrem vyhledávání na netu. Z jednoho místa můžeš vyhledávat na webu a zárověň v jednom prohlížeči můžeš prohlédávat soubory, obrázky, hudbu nebo maily na svém laptopu. Desktop je propojen s Gmailem, o poštu se nemusím starat, dostanu mail už naservírovaný. Google Desktop nejen informace najde a zpřístupní, ale pomáhá i s uspořádáním souborů, záložek a mailů.

Aplikace Google Desktop nejen hledá v počítači, ale umí toho daleko víc. Pomocí modulů Google Gadgets uspořádaných na ploše v postraním panelu lze získat nové informace z webu, hledat a ukazovat maily, udržovat historii používaných souborů a webových stránek, vrátit se k předchozí verzi dokumentu, najít a spustit program nebo najít a nastavit tiskárnu jako v ovládacím panelu. Rychlý vyhledávací rámeček slouží k ovládání většiny základních funkcí. Google Gadgets jsou takové malé věcičky a nástroje pro užitečné úkoly, různé pomůcky nebo i volovinky. Modulů Google Gadgets je víc jak přehršle, mimo základních funkcí používám třeba hodiny, kalendář, seznam úkolů, poznámkový blok (místo lepivých papírků post-it), počítač slov a znaků, rychlé zobrazení souborů a stránek nebo webové výstřižky ze zpráv z portálů a zdrojů RSS/Atom.

Základní nastavení pro indexování, gmail, zobrazení a pokročilé funkce se dělá v panelu předvoleb. Mnoho věcí pro Google Gadgets lze také jednoduše nastavit a konfigurovat podle vlastních zvyklostí. Desktop je vlastně místní vyhledávač a tak má někdy problémy s nalezením přesunutých a smazaných souborů, problémy však lze vyřešit novým indexováním.

Máš-li víc počítačů, lze indexovat a hledat dokumenty a webové stránky v rámci všech počítačů. Standardně je indexový soubor na místním počítači, může se ale přenést na servery Google Desktop a zkopírovat na další počítače. Dokumenty, které byly otevřené po zapnutí hledání napříč počítači, budou zkopírovány pro vyhledávání na ostatní počítače.

Podobných desktopů, prohlížečů a uděláte je mnoho. Google Desktop jsem si ale oblíbil.