15.04.2008 Pavel Sklenář

Bez publikačního systému se dnes obejde jen málokterý web. Nejpoužívanější redakční systémy jsou přístupné s Open Source licencí a nejvýznamější roli na tomto poli hraje silná trojka: Wordpress, Joomla! a Drupal.

Pro jednoduché osobní weby nebo blog je nejvhodnější Worpress. Pro náročnější je Joomla! nebo Drupal.

Oba projekty nejsou v internetovém světě žádní nováčci. Drupal byl uvolněn v roce 2001, významný mezník tvoří verze 4.7 z roku 2006, ve které bylo přepracováno mnoho klíčových věcí. V současnosti se užívají stabilní verze 5.7 a nejnovější 6.2. Šestá řada Drupalu je vydávaná od února 2008. První verze projektu Joomla! byla vydána v roce 2005 a byla téměř identická s produktem Mambo 4.5. Nejnovější verze redakčního systému Joomla! je 1.5 vydaná v lednu 2008.

Volba mezi Joomlou nebo Drupalem je složitá a určitě není jednoznačná. Používané srovnání poukazující na to, že dilema je podobné jako výběr mezi windows (Joomla!) a linuxem (Drupal) také není přesné. Oba CMS v poslední době značně pokročily a aktuální stabilní verze jsou v mnohém dovednější než jejich předchozí vydání. Pokud jste se seznamovali s oběma CMS např. před více než rokem, budete dnes překvapeni, jak jsou oba softwarové balíky jiné. Při výběru se rozhodně nelze spolehnout na webová fóra, buď jsou příspěvky od joomlistů nebo od drupalistů. Z diskusí je vidět, jak málo jsou seznámeni příznivci jednoho CMS s produktem druhé strany. Joomla má lepší marketingovou propagaci a po instalaci vypadá web na první pohled lépe.

Zvolit lépe než na první pohled je zkusit si s oběma systémy zahrát. Instalace každého z nich je otázkou pár minut a za zkoušku to stojí. Neovládáte-li PHP a MySQL, pro začátek to nevadí. Zpočátku se určitě spokojíte s tím co se Vám podaří nainstalovat, později lze v administraci mnohé změnit. Nepodaří-li se Vám základní instalace do několika minut, raději se s chutí věnujte tvorbě obsahu webu, který Vám někdo nainstaluje a nastaví. Oba systémy jsou komplikovanější než zmíněný Worpress.

Pročítat rozsáhlé manuály bez praktického ověřování je ztráta času. Nejrychlejší způsob jak proniknout do pojetí CMS je testovat a pročítat online help. Oba systémy mají skvělou nápovědu i v češtině. Joomla! má své sekce a kategorie, Drupal zase uzly, termíny a slovníky. Nelze s určitostí říci, že jeden je lepší než druhý, je to filozofický problém. Vývojáři obou týmů se mají utkat v přímém souboji 19.května v Sydney. Skupiny po sedmi lidech budou mít za úkol do 24 hodin vytvořit bez předchozí přípravy weby pro dvě charitativní organizace. Bude vítězný projekt lepší?