27.12.2007 admin

Desetileté narozeniny v uplynulých dnech oslavil blog. 

Přesněji, název weblog použil právě před deseti lety Jorn Barger, editor Robot Wisdom. Podle Bargera je původní weblog jen seznam odkazů, myslel to skutečně jako web log.

Peter Merholz však měl rád anagramy, rébusy, přesmyčky a křížovky a se zálibou si pohrával se slovy. O něco později tak slovo „weblog“ rozdělil na wee’- blog, zkráceně blog a použil termín v navigaci svých stránek. Slovo blog by pravděpodobně upadlo v zapomnění, ale v srpnu 1999 firma Pyra Labs uvolnila aplikaci Blogger. Úspěch blogovacího nástroje masově rozšířil používání nejen slova blog, nýbrž celého blogování. Blogger od roku 2003 vlastní Google, podobných instrumentů pro psaní blogů je nepočítaně.

Elektronické komunity existovaly i dříve, různé deníky, kroniky, BBS (Bulletin boards system), žurnály, mailingové seznamy a  diskusní skupiny ale nevěděly, že se budou nazývat blogy. Mnoho názvů z  „webloggingu“ vzniklo také dříve, např. slovem „thread“ se označovaly za sebou jdoucí zprávy na jedno téma v diskusních skupinách na Usenetu.

Dnešní blog je webová aplikace obsahující chronologicky seřazené příspěvky, autor je blogger (nebo u nás i bloger), společenství blogerů je blogosféra (nebo Lidová republika Blogistán). Blog má nepsaná pravidla a různé definice. Dnes je také rozšířené spojení klasického online zpravodajství s komunitou blogů, to hojně využívají někteří politici! Pionýrem spojení blogu a  zpravodajství je snad slovenský deník SME.

Kdysi napsal Gerry McGovern článek „Blogy a blogování: výhody a nevýhody“, dnes už není příspěvek určitě aktuální, ale některé myšlenky určitě. Mslím, že by se hodilo toto résumé:

Výhody blogů:

  • Kdokoli může psát blog.
  • Ve svém blogu může leckdo napsat, co chce.
  • Počet blogů je velmi blízký nekonečnu.

Nevýhody blogů:

  • Kdokoli může psát blog.
  • Ve svém blogu může leckdo napsat, co chce.
  • Počet blogů je velmi blízký nekonečnu.