19.11.2007 Pavel Sklenář

Naplnili jsme představy a očekávání, s nimiž jsme 17. listopadu 1989 zahájili veřejné protesty proti komunistickému režimu?

Rudolf Hegenbart, šéf oddělení ÚV KSČ, řekl před několika lety: „Celý listopad byl velký podvod, který zosnovala státní bezpečnost ve spolupráci s některými komunisty. Připravili předání moci opozici, mezi kterou bylo velké množství agentů.“ Pravdivost výroku jednoho z ideových vůdců StB potvrzuje skutečnost, že bývalý a současný komunista, spolupracovník StB může být v předsednictvu současné sněmovny. To jen malý příklad naplnění našich očekávání, se kterými jsme v roce 1989 demonstrovali a protestovali proti komunistickému režimu.

Odkaz 17.listopadu se podle expertů na politologii vytrácí, nejsem politický expert, ale dle mého názoru se již zcela vytratil. Strany a vláda jsou úkolovány tajemnými sekretariáty a lobisty a místo řešení problémů důchodové a zdravotní reformy, způsobu zjednodušení právních norem a práci na dalších státnických úkolech se věnují svým vlastním osobním problémům a pseudoproblémům. Korupce a osobní požitky představitelů „moci lidu“ jsou hlavním nástrojem řízení státních zakázek.

A realita za osmnáct let po sametové revoluci? Stačí se podívat na hlavní strany asi všech dnešních deníků. Titulní postavou je nějaký papaláš, jeho svadba, mladá manželka, rychlé auto a hoteliér z StB.