30.03.2008 Pavel Sklenář

Plánovaný americký radar v Brdech by se měl stát součástí obranného systému NATO. 

Šéfové aliance snad na summitu v Bukurešti posvětí záměry USA, mohlo by to pomoci při jeho prosazování u voličů i v parlamentu. Mohla by se překonat základní bariéra, splnila by se základní podmínka, kterou si někteří straničtí vůdci podmínili další jednání.

V dnešním uspořádání světa je budování protiraketového deštníku přirozené a nejsem proti umístění radaru v naší blízkosti. Téma radar v Česku je oblíbený námět na zviditelnění komunistů a Paroubka, argumenty srovnávající dočasné umístění sovětské armády v době komunistické totality jsou ale pro hlupáky. Proč Paroubkovi příznivci tehdy taky tak hlasitě neprotestovali a nepožadovali referendum?

Jen jeden typ argumentů proti umístění radaru mohou mít obyvatelé žijící v jeho okolí. Má radar vliv na zdraví lidí nebo na příjem televizního signálu? Na to by se měla zaměřit vládou organizovaná a daňovými poplatníky placená kampaň. Podobné radary už v Česku stejně máme – u Chlumce a Sokolnic. Vládní zmocněnci mohou srovnávat nejen zahraniční zkušenosti a odborné posudky, ale i domácí poznatky. Starostové dotčených obcí říkají, že armáda vliv radarů na okolí dostatečně nedoložila a výzvy k diskusi bere na lehkou váhu. A někteří lidé mají na televizi pruhy.

Špičkoví politici mají k ruce dostatek poradců placených z našich daní, přesto mohou dostat jednu radu a námět zadarmo. Stát by mohl nabídnout odškodnění obyvatelům z blízkosti radaru ve formě technicky a finančně zajištěného odrušení signálu radaru. Ovšem bez vlivu korupce chtivých úředníků na cokoliv s tím spojeného.